Villiyrttien paras keräilykausi on juuri alkamassa. Nokkosta ja voikukkaa kannattaa käyttää raaka-aineena, ei pelkkänä mausteena.

Aivan näinä päivinä kannattaa alkaa valmistautua uuteen villiyrttikauteen. Kevään ensimmäiset nokkoset, suolaheinät ja voikukat ovat jo nousseet.

Nokkonen ja voikukka ovat villiyrteistä ylitse muiden, koska niitä voi käyttää villivihannesten tapaan, siis ruoan raaka-aineena eikä vain mausteena. Niiden käyttö on helppoa, niitä on rajattomasti, ja jokainen suomalainen tunnistaa ne.

”Aivan kaikkien pitäisi käyttää nokkosta. Sen terveysvaikutukset ovat huippuluokkaa. Kasvi on pullollaan mineraalisuoloja, piitä, rautaa ja c-vitamiinia. En juuri keksi, mihin nokkosta ei voisi käyttää, niin monipuolinen se on”, luonnontuotekouluttaja ja keruutuotetarkastaja Annikka Kujala sanoo.

Nokkosen lehdistä saa käyttökelpoista ruokaa ryöppäämällä, sillä nopea kiehautus vedessä tuhoaa lehtien poltinkarvat. Nokkosia voi myös kuivata helposti. Vanhan kansan vihulaiseksikin kutsumassa kasvissa on jopa seitsenkertaisesti rautaa pinaattiin verrattuna.

”Nokkossämpylät, ja -letut ovat maukkaita ja terveellisiä, ja nokkosmuhennos on hyvä lisäke. ”

Lue koko artikkeli Seuran ajankohtaista-sivulta.