Sienet

Punakärpässienitrilogia

Punakärpässieni – nätti mutta myrkyllinen

 

 

Sienestys

Sienet ovat syksyisen metsän antama kaunis ja kiehtova lahja. Sienistä täyttyvä kori tyydyttää ikiaikaisen metsästys-keräilyviettimme ja kotihellan ääressä loihdittu sieniateria suo makunautinnon vaativallekin kulinaristille. Sienestysreissu on harvoin hukkareissu, sillä vaikka kori jäisi vajaaksi, luonnon lumovoiman äärestä palaa kotiin tyytyväinen kulkija.

 

Ruokasienet

Sienestysajan aloittaa keväällä korvasieni, ja se päättyy marraskuun suppilovahveroihin ja hallavahakkaisiin. Sienet ovat eläin- ja kasvikunnan tuotteiden lisäksi mainio lisä ruokavaliossamme. Ruokasieniä Suomesta löytyy parisataa lajia, joten poimittavaa riittää. Samoin opiskeltavaa. Ruokasienten tultua tutummiksi kannattaa opiskelua jatkaa värjäyssienten, myrkkysienten tai vaikkapa kääpien pariin.

 

Sienten tunnistaminen

Miten tunnistaa syötävä sieni myrkyllisestä ja näköislaji siitä oikeasta? Helpointa on aloittaa ruokasieniin tutustuminen tateista. Toinen turvallinen lajiryhmä vasta-alkajille on rouskut. Vain muutamaa poikkeusta lukuunottamatta näiden ryhmien sienet ovat syötäviä. Tule nauttimaan luonnosta ja oppimaan lisää sienikurssille!

 

 

Metsälaulu

Neulaspolku kutsuu meitä seikkailuun,
auringosta varjoon vanhan kuusipuun.
Männikössä vilkkuu häntä pörröinen,
rapsutusta kuuluu pienten tassujen.
Metsä on kuin kirja sammalkantinen,
tarinoita kasvaa varteen polkujen.