Villiyrtit

Valkoapilakin on syötävä luonnonyrtti.

 

 

Tämä metsä niin valoisa
iloinen
täynnä keijujen
ja tuulien unia.
Täältä linnut
noutavat laulunsa
ja kukkien
ja puiden rakkaus
koko ajan läsnä

 

Maaria Leinonen

 

Villiyrtit, villivihannekset, luonnonyrtit, horta…

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja kaikki tarkoittavat suurinpiirtein samaa asiaa. Suomen luonnosta löytyviä ravintona käytettäviä kasveja.

 

Miksi ja miten käyttää villiyrttejä?

Helppo saatavuus, edullisuus, erinomaiset ravintoarvot ja mainio maku ovat vain joitakin syitä hyödyntää luonnonvaraisia kasveja ruokapöydässä. Käyttötapoja on lukemattomia ja omin käsin luonnosta kerätty ruoka ravitsee kehon lisäksi myös mieltä.

 

Hortasaalis

Villivihanneskori on täytenäkin ilmainen

 

 

 

 

Kasvaako villiyrttejä omalla pihalla?

Useat villiyrtit ovat meille jokaiselle tuttuja rikkaruohoja, kuten voikukka, nokkonen, piharatamo, siankärsämö tai apilat. Mikäli ne kasvavat väärässä paikassa kukkapenkissäsi, kitke ne lautasellesi. Ja nimityksenkin voi vaihtaa ”rikkausruohoiksi”!

Tunnistusapua, käyttötapoja, tietoa ravintoarvoista ja paljon muuta tietoa villivihanneksista saat kursseiltani.

 

Nokkoskeksit

2,5 dl maitoa
2 dl kaurahiutaleita
2,5 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
0,75 dl kuivattuja nokkosia
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
40 g margariinia
2 tl leivinjauhetta

Anna kaurahiutaleiden liota maidossa 30 min. Sekoita sokeri ja margariini. Sekoita joukkoon nokkoset, jauhot, leivinjauhe ja suola. Tee taikina. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan. Kaaviloi palat litteäksi, pistele ja paista 7-8 min. Leikkaa neliskulmaisia paljoa kun keksit ovat vielä kuumia. Anna jäähtyä.

Ohje mukailtu Satu Hukkisen julkaisusta Hyötykasvi nokkonen

 

Vitamiinipaukku

3 tl kuivattua nokkosta
7 tl kuivattuja hienonnettuja pihlajanmarjoja
1 tl minttua
hunajaa

Valmista tee tavalliseen tapaan hauduttamalla 10min. Nauti hunajan kanssa.