Tämä metsä niin valoisa
iloinen
täynnä keijujen
ja tuulien unia.
Täältä linnut
noutavat laulunsa
ja kukkien
ja puiden rakkaus
koko ajan läsnä
Maaria Leinonen
Villiyrtit, villivihannekset, luonnonyrtit, horta…
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja kaikki tarkoittavat suurinpiirtein samaa asiaa. Suomen luonnosta löytyviä ravintona käytettäviä kasveja.
Miksi ja miten käyttää villiyrttejä?
Helppo saatavuus, edullisuus, erinomaiset ravintoarvot ja mainio maku ovat vain joitakin syitä hyödyntää luonnonvaraisia kasveja ruokapöydässä. Käyttötapoja on lukemattomia ja omin käsin luonnosta kerätty ruoka ravitsee kehon lisäksi myös mieltä.
Kasvaako villiyrttejä omalla pihalla?
Useat villiyrtit ovat meille jokaiselle tuttuja rikkaruohoja, kuten voikukka, nokkonen, piharatamo, siankärsämö tai apilat. Mikäli ne kasvavat väärässä paikassa kukkapenkissäsi, kitke ne lautasellesi. Ja nimityksenkin voi vaihtaa ”rikkausruohoiksi”!
Tunnistusapua, käyttötapoja, tietoa ravintoarvoista ja paljon muuta tietoa villivihanneksista saat kursseiltani.
Kuminaherkku
Helppotekoista kuminaherkkua saa kaulimalla valmiin voitaikinan, sivelemällä sen munalla ja sirottelemalla pinnalle kuminansiemeniä ja juustoraastetta. Paista uunissa kunnes se on tullut rapeakuoriseksi ja saanut kauniin värin.
Ohje kirjasta Sienet ja marjat – syötävien luonnonkasvien taskuopas, Beate Slipher